مقدمه

    کتابخانه پزشکی در سال ۱۳۶۷ هم زمان با تاسیس دانشکده پزشکی در ساختمان قبلی (طوبی) راه اندازی شد و در سال ۱۳۸۵ به مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم (ص)، ساختمان فعلی انتقال یافت. هدف اصلی کتابخانه گزینش و گردآوری منابع و اطلاعات علمی و آموزشی و ارائه خدمات کتابخانه‌ای و اطلاع‌رسانی به دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارکنان در راستای حمایت و تقویت برنامه‌های آموزشی و پژوهشی دانشکده و دانشگاه است. 

    با توجه به این که اداره کتابخانه مرکزی دانشگاه به صورت ستادی است، کتابخانه دانشکده پزشکی به عنوان کتابخانه مادر معرفی می گردد.

فضای فیزیکی کتابخانه

- ساختمان کتابخانه ۷۵۰ مترمربع مساحت دارد و در دو طبقه واقع شده است.

سالن آموزش منابع الکترونیک در طبقه همکف این ساختمان می باشد. این سالن مجهز به ۲۴ دستگاه رایانه متصل به اینترنت بوده و دارای تجهیزات و خدمات جانبی آموزشی اعم از سیستم صوتی، ویدیو پروژکتور، هدست، پرده نمایش، وایت برد و ... می باشد.

سالن مطالعه فعال: علاوه بر دو سالن مجزا جهت مطالعه برادران و خواهران در کتابخانه، دو سالن مطالعه تمام وقت (برادران و خواهران) با هماهنگی معاونت دانشجویی و تجهیز معاونت تحقیقات جنب خوابگاه در کنار کتابخانه مادر وجود دارد که به صورت ۲۴ ساعته قابل استفاده است.

- پایگاه عرضه اطلاعات علمی در طبقه همکف این ساختمان واقع شده است. این سالن مجهز به ۲۱ دستگاه رایانه متصل به اینترنت پرسرعت جهت استفاده از پایگاه ها و اطلاعات علمی آنلاین، کتب و نشریات دیجتیالی حنان و ... است.

نیروی انسانی  کتابخانه

    تعداد نیروی انسانی ۵ نفر است. ۵ نفر متخصص کتابداری و اطلاع رسانی و ۱ نفربا تخصص کتابداری پزشکی 

خدمات تخصصی و زیر ساخت کتابخانه

۱. مخزن: بخش مخزن کتابخانه به صورت سیستم باز اداره می گردد.

۲. بخش مشاوره اطلاعاتی: ارائه خدمات توسط کارشناسان کتابخانه جهت کمک به امر آموزش و پژوهش اعم از جستجو و بازیابی مقالات مرتبط جهت کمک به امر تحقیقات، جستجو و بازیابی پایان‌نامه‌ها و کتاب‌های مورد نیاز و اطلاعات طرح‌های تحقیقاتی مرتبط و ... در مجموع کمک به مراجعان جهت بازیابی سریع و صحیح اطلاعات علمی انجام می گردد.

۳. کارگاه های برگزار شده در کتابخانه ۲ کارگاه می باشد: لیست کارگاه های برگزارشده (کلیک نمایید)

۴. تعداد سیستم های کامپیوتر موجود در سالن آموزش منابع الکترونیک ۲۴ دستگاه متصل به اینترنت و دارای تجهیزات و خدمات جانبی آموزشی اعم از سیستم صوتی، ویدیو پروژکتور، هدست، پرده نمایش، وایت برد و ... است.

۵. پایان‌نامه‌های دیجیتال: بازیابی اطلاعات کتابشناختی و چکیده پایان‌نامه‌ها، امکان جستجو بر اساس موضوع، نویسنده، استاد راهنما و ... توسط نرم‌افزار جامع کتابخانه که در قسمت خدمات تخصصی و دیجیتال کتابخانه و لینک rpis در دسترس است.

۶. طرح‌های تحقیقاتی: اطلاعات این مجموعه در قسمت خدمات تخصصی و دیجیتالی و از طریق لینک rpis قابل دسترسی است.

۷. سایر خدمات دیجیتال: این بخش خدمات میز مرجع، خدمات مشاوره اطلاعاتی، مشاوره منابع مرجع و پرسش از کتابدار را ارائه می‌دهد. همچنین کتابخانه دیجیتال حنان که امکان دسترسی به متن کامل بیش از ۲۶۰۰ عنوان کتاب آنلاین و ۴۵ عنوان ژورنال رشته‌های تخصصی و دستیاری را فراهم آورده است، در قسمت خدمات تخصصی و دیجیتال وب‌سایت کتابخانه قابل دسترسی است.

ارزیابی کمی و کیفی کتب

- تعداد عنوان کتب چاپی: ۲۲.۵۴۴ عنوان (کتابخانه پزشکی ۷.۲۳۴ و مراکز آموزشی و درمانی ۱۵.۳۱۰)

- تعداد نسخ کتب فارسی (چاپی/ الکترونیک): ۳۱.۳۹۹نسخه (کتابخانه پزشکی ۱۴.۱۲۵ و مراکز آموزشی و درمانی ۱۷.۲۱۴)

- تعداد نسخ کتب لاتین (چاپی/ الکترونیک): ۱۱.۲۶۸ نسخه (کتابخانه پزشکی ۴.۵۸۸ و مراکز آموزشی و درمانی ۶.۶۸۸)

- تعداد کل نسخ کتب خریداری شده: ۱.۱۸۵ نسخه (کتابخانه پزشکی ۷۳۵ و مراکز آموزشی و درمانی ۴۵۰)

تجهیزات هوشمندسازی کتابخانه ها

- سیستم امانت کامپیوتری از طریق نرم افزار جامع کتابخانه و تجهیزات RFID انجام می گردد.

- STATION جستجوی بر خط در طبقه اول کتابخانه (ورودی کتابخانه) قرار داده شده است ، کاملا فعال بوده و توسط کاربران مورد استفاده قرار می گیرد.

- بخش مرجع مجازی یا خدمات مرجع دیجیتالی از طریق بخش فعال از کتابدار بپرس، SMS، پست الکترونیک و ... انجام می گردد.

- کتب دیجیتالی شده توسط کتابخانه در نرم افزار جامع وارد گردیده و قابل استفاده است. هم چنین کتابخانه دیجیتالی حنان با ۲۶۰۰ عنوان کتاب دیجیتالی قابل دسترس برای دانشجویان و سایر اعضای کتابخانه می باشد.

- کارت هوشمند برای ورود به سیستم در حد کارت عضویت کتابخانه  ( تحت نرم افزار جامع کتابخانه ) وجود دارد و در حال ارتقاء است.

 

                                                                                                                                      * * *

بخش‌های مختلف کتابخانه دانشکده پزشکی (کتابخانه مادر) 

۱- بخش امانت و مخزن 

۲- بخش مشاوره اطلاعاتی 

۳- بخش مرجع

۴- بخش سفارشات (تامین منابع چاپی و دیجیتالی فارسی و لاتین)

۵- بخش خدمات فنی (فهرست نویسی و سازماندهی کتاب ها)

۶- بخش پایان نامه ها (نمایه سازی)

۷- بخش نشریات 

۸- پایگاه عرضه اطلاعات علمی  

۹-سالن آموزش منابع الکترونیک

۱۰- بخش آرشیو ( محل نگهداری کتب و نشریات آرشیوی)

۱۱- بخش سالن مطالعه ( خواهران و برادران به صورت مجزا)

معرفی جامعه استفاده‌کننده

تعداد اعضای فعال کتابخانه ۱۱۲۹ نفر است که شامل اعضای هیات علمی، دانشجویان دانشکده پزشکی و کلیه دانشجویان وابسته به دانشگاه، فارغ‌التحصیلان، پزشکان و پژوهشگران حوزه سلامت، پرسنل مجموعه دانشکده و دانشگاه است.

  •   مخزن کتابخانه به روش باز اداره می شود و مراجعان می توانند به صورت مستقیم کتاب مورد نظر خود را بازیابی نمایند. سیستم رده بندی مورد استفاده در کتابخانه NLM می باشد.

 ساعت کار کتابخانه

  • ساعت کار کتابخانه: همه روزه از ساعت ۸ الی ۱۵

  • ساعت کار کتابخانه در ایام امتحانات: از ساعت ۸ الی ۱۸

  • سالن مطالعه تمام وقت (جنب خوابگاه) ۲۴ ساعته بوده و متعلق به کتابخانه مادر است.